Een vader had zijn grote stap uitgebreid gedocumenteerd op sociale media, hij vond de USA wat ‘woke’ worden en verhuisde met zijn gezin naar Rusland. Maar zijn Amerikaanse droom in Rusland is omgeslagen. Want nu is hij door de Russische autoriteiten naar het front in Oekraïne gestuurd, en zijn familie zit in doodsangst – ze hebben al weken geen contact meer met hem kunnen opnemen.
Nu gaat zijn bijzondere verhaal de hele wereld over en zorgt voor verbazing. De Texaanse vader, Derek Huffman, 46, verhuisde eerder dit jaar met zijn vrouw, hun drie dochters en hun husky naar het stadje Istra, zo’n 40 kilometer van Moskou. Ze deden dit via het Russische visumprogramma voor ‘gedeelde waarden’, dat gericht is op het aantrekken van buitenlanders die zich verzetten tegen wat Vladimir Poetin ‘destructieve neoliberale ideologie’ noemt, zo meldt The Telegraph.
De Amerikaan dacht een ondersteunende rol te vervullen bij het Russische leger, maar is volgens zijn vrouw onverwacht dicht bij de frontlinie in Oekraïne beland. Huffman zou aanvankelijk als lasser beginnen en later als oorlogscorrespondent gaan werken, maar is ondanks een gebrek aan militaire ervaring en beperkte kennis van de Russische taal naar het front gestuurd.
Zijn vrouw, DeAnna Huffman, uit haar zorgen in een vlog op het YouTube-kanaal van het gezin. Ze vertelt dat haar man zich “voor de wolven gegooid” voelt en dat zijn training volledig in het Russisch werd gegeven – een taal die hij nauwelijks spreekt. “Hoe kun je leren als je de taal niet begrijpt?”, vraagt ze zich af. “Dat doe je niet.” Het stel zegt hun vertrouwen nu vooral te moeten baseren op hun geloof, terwijl Huffman zich probeert staande te houden in een situatie waarvoor hij zich niet had ingeschreven.
Het gezin had hun verhuizing naar Moskou breed uitgemeten op sociale media, waarbij ze vol enthousiasme spraken over hun nieuwe leven. Ze prezen het onderwijssysteem, de culturele normen en de manier waarop Rusland volgens hen de westerse decadentie had afgewezen. Huffman had zelfs video’s gepost waarin hij zijn frustraties uitte over het Amerikaanse schoolsysteem en de volgens hem ondermijnende invloed van progressieve bewegingen.
Nu blijkt dat hun Russische droom een andere wending heeft genomen dan verwacht. De realiteit van het leven in een land dat verwikkeld is in een oorlog heeft het gezin hard geraakt. Huffman’s conscriptie naar het Oekraïense front toont aan hoe ver de Russische autoriteiten bereid zijn te gaan om hun militaire operaties vol te houden, ongeacht de persoonlijke omstandigheden van buitenlandse inwoners die juist naar hun land waren gekomen op zoek naar een beter leven.