Man in Groningen al 15 jaar dood verklaard: Blijkt springlevend! Gemeente reageert

4 Min Read

Een man in Groningen is op papier al sinds 2010 dood verklaard, maar blijkt in werkelijkheid nog gewoon in leven te zijn, zo meldt het Dagblad van het Noorden. De man van 70 uit de gemeente Midden-Groningen leidde al jaren een teruggetrokken bestaan, zonder contact met zijn ex-partner of familie. Pas in 2024 werd duidelijk dat hij nog levend is, terwijl hij in alle officiële registers als overleden stond. De gemeente noemt het een zeldzaam en ernstig geval van een administratieve fout.

Ongeloof in Groningen: Man leeft, maar stond als dood verklaard

Hoe werd de man dood verklaard?

De zaak begon toen zijn ex-partner hem in 2024 officieel als vermist opgaf. Omdat zij hem al meer dan een decennium niet had gezien of gesproken, ging zij ervan uit dat hij overleden was. De rechtbank Noord-Nederland nam die aanname over en verklaarde hem met terugwerkende kracht dood vanaf 1 mei 2010.

De gemeente Midden-Groningen handelde daarop zonder verder onderzoek en stelde een overlijdensakte op. Daarmee werd de man formeel dood verklaard en uitgeschreven uit de bevolkingsadministratie.

“Dode” man in Groningen blijkt gewoon te leven

De man in Groningen bleek echter nooit overleden te zijn. Hij leefde jarenlang zonder officiële documenten, inkomen, of contact met instanties. Zonder DigiD, zorgverzekering of belastingaangifte bleef hij onder de radar. Hij woonde samen met een nieuwe partner en leidde een teruggetrokken leven, los van overheidsinstanties.

Pas later in 2024 ontdekte een andere instantie – vermoedelijk via controle of toevallig contact – dat de man nog levend was. Dit bracht de hele fout aan het licht.

Gebrek aan verificatie bij doodverklaring

De fout ontstond doordat de gemeente en rechtbank vertrouwden op de verklaring van de ex-partner, zonder fysieke bevestiging van overlijden. Er werd geen politieonderzoek gedaan, geen lichaam gevonden, en geen overlijdensbewijs van een arts overlegd. Het ontbreken van verificatie leidde ertoe dat een levend persoon jarenlang als dood werd beschouwd.

Gemeente reageert

De gemeente Midden-Groningen noemt de situatie in een reactie bij NU.nl uitzonderlijk en werkt mee aan het herstel van de fout. De doodverklaring moet nu officieel worden ingetrokken. Daarvoor moet een juridische procedure worden opgestart via de rechtbank. Pas daarna kan de man weer ingeschreven worden als levend persoon in de Basisregistratie Personen (BRP). Volgens de gemeente komt zoiets bijna nooit voor, en noemt men het “een zeer zeldzaam incident” dat intern wordt onderzocht om herhaling te voorkomen

De rechtbank Noord-Nederland is inmiddels op de hoogte van de situatie. Er loopt een verzoek via het Openbaar Ministerie om de doodverklaring van de man ongedaan te maken. Als dat lukt, wordt hij opnieuw officieel erkend als levend persoon met alle rechten en plichten die daarbij horen.

Tot die tijd blijft hij in juridische zin nog als overleden geregistreerd – wat grote gevolgen heeft, zoals het ontbreken van zorgtoegang, uitkeringen of pensioen.


Wat betekent dit voor de man?

De man in Groningen heeft jarenlang bestaan zonder enige wettelijke erkenning. Hij had geen toegang tot medische zorg, kon geen gebruik maken van bankdiensten, en had geen geldig identiteitsbewijs. Volgens bronnen zou hij samen met zijn huidige partner geprobeerd hebben ‘onder de radar’ te blijven. Nu hoopt hij dat zijn juridische status snel wordt hersteld.

Beeld: Unsplash

Share This Article
Geen reacties